fbpx

Cosmelan

Cosmelan is een van de krachtigste behandelingen tegen pigmentatie op dit moment. Op basis van de indicatie en de aard van het pigment kan er gekozen worden voor de Cosmelan. De Cosmelan bevat de werkstof Amelan. Deze zorgt ervoor dat niet alleen het oppervlakkige pigment eraf schilfert, maar ook dat het dieper gelegen pigment ingekapseld wordt en bovendien de productie van melanine tegen gaat. Hierdoor wordt de komst van nieuw pigment onderdrukt. Cosmelan is geschikt voor alle huidtypes. 

Een Cosmelan behandeling bestaat uit twee delen, eerst kom je langs bij ons in de kliniek om het Cosmelan 1 masker aan te laten brengen vervolgens krijg je een pakket van ons mee om de behandeling voort te zetten met thuis producten.

Cosmelan is effectief tegen:

De Cosmelan behandeling wordt in meerdere delen uitgevoerd. In de praktijk wordt de Cosmelan 1 aangebracht, dit is een intensief masker dat lang op de huid (8-12u) moet blijven zitten. 

Let op: je gaat met dit masker op naar huis

Cosmelan 2 is het onderdeel dat je thuis uitvoert, dit is een crème. Beide producten bevatten ingrediënten die werken op de verschillende stadia van pigment.

We brengen het Cosmelan 1 masker aan in de praktijk. Met het masker op ga je naar huis om het in te laten werken (8 tot 12 uur). Daarna verwijder je het masker zelf, of je mag bij ons terugkomen zodat wij het voor je verwijderen. Hierna ga je de huid geruime tijd thuis na-behandelen met de Cosmelan 2 pigment crème en aanvullende producten. 

De ingrediënten gebruikt in de producten van Cosmelan zijn van plantaardige en chemische oorsprong. Amalan vormt de basis van het masker en de thuisproducten. Amalan heeft direct effect op het onderhuidse proces dat pigment vormt. Het remt de tyrosinase, dit is een enzym die verantwoordelijk is voor de vorming van pigment. Overige ingrediënten zijn o.a. ascorbinezuur (vitamine C), fytinezuur en retinylpalmitaat (vitamine A soort).

Afspraak 1 – Je komt 7-10 dagen voorafgaand aan de Cosmelan 1 behandeling in de kliniek voor een voorbereidende peeling, dit omdat de huid voorbereid moet worden op de Cosmelan behandeling.

Afspraak 2 – 7-10 dagen na de voorbereidende peeling kom je in de kliniek voor Cosmelan 1, dit is een masker die gedurende 8-12 uur op het gezicht moet blijven, afhankelijk van de huidconditie. Let op! Dit masker heeft een geelachtige kleur, dus dit betekent dat dit masker wel zichtbaar is! Vervolgens haal je thuis na de aangegeven tijd het masker er af met een koud washandje en blijf je gedurende 2 dagen de inbegrepen Melan recovery en de zonnebrandcrème smeren.

Afspraak 3 – Na 2 dagen kom je terug in de praktijk voor een na-controle, daar ontvang je de Cosmelan 2 thuis verzorgingscrème, dit is een minder sterke versie van het Cosmelan 1 masker. Cosmelan 2 dient in een dunne laag op het gehele gezicht te worden aangebracht en moet 10 minuten intrekken. Cosmelan 2 gebruik je 2 maal daags voor gedurende 2 maanden. Wanneer het pigment na deze 2 maanden sterk is afgenomen, bouw je af naar 1 maal daags en uiteindelijk naar enkele keren per week. Bij ernstige pigmentatie of melasma is het aan te raden de Cosmelan 2 thuis verzorgingscrème in ieder geval een jaar lang te gebruiken

De huid kan tijdens de eerste 4 dagen van de behandeling rood worden en er kan zwelling ontstaan. Als de huid erg gevoelig is, kan er ook jeuk ontstaan. Andere bijwerkingen kunnen o.a. een licht branderige of trekkerige huid zijn, dit is echter een normale reactie van de huid. Schilfering komt op de 2e of 3e dag bij alle huidtypen voor. Het is raadzaam de Melan Recovery crème te gebruiken en dit om de 2 uur te herhalen op de dagen waarop de schilfering actief is. Een week na de behandeling begint de huid te verbeteren, de beste resultaten worden echter gezien tussen de 2-6 weken.

 • Neem bij twijfel over uw huidreactie altijd contact op met de huidtherapeut.
 • Een rode, gezwollen, branderige huid is een normale huidreactie na Cosmelan, hier hoef je niet van te schrikken.
 • Gedurende het vervellingsproces is het belangrijk dat u niet aan de velletjes trekt, om te voorkomen dat je de huid beschadigd.
 • De behandelde pigmentvlekken kunnen na de behandeling eerst donkerder kleuren, dit is een normale huidreactie.
 • Incorrect gebruik van zonnebrandcrème en de voorgeschreven producten kan reactivering van het pigment veroorzaken.
 • De behandeling mag niet gecombineerd worden met andere de-pigmentatie behandelingen.
 • Make-up mag gebruikt worden nadat alle verzorgingsproducten die je dagelijks gebruikt zijn ingetrokken.
 • Gebruik minimaal de eerste 2 weken na de behandeling geen scrub of peelings.
 • Vermijdt de eerste 2 weken na de behandeling alle warmtebronnen, zoals intensief sporten en sauna’s
 • Tijdens zwangerschap en het geven van borstvoeding
 • Open wonden in het te behandelen gebied
 • Herpes (koortslip) in het te behandelen gebied
 • Eczeem of psoriasis in het te behandelen gebied
 • Overgevoeligheid of allergie voor de toegepaste werkstoffen
 • Het gebruik van Roaccutane. Je moet minimaal 6 maanden gestopt zijn met het medicijn.

 Het Cosmelan thuispakket dat je meekrijgt bestaat uit de volgende producten:

 • Hydramilk cleanser
 • Hydratonic
 • Brightening Peel Booster
 • Cosmelan 2: depigmentation cream
 • Melan Recovery: verzachtende en kalmerende balsem
 • Melan 130 Pigment Control: gekleurde dagverzorging met een hoge UVA-UVB bescherming

Wij leggen je altijd uit hoe je deze producten dient te gebruiken

€ 700,00 voor het totale pakket (2 behandelingen +  thuisproducten + controle)

De behandeling van pigmentatie in het gelaat kan in de meeste gevallen geheel of gedeeltelijk vergoed worden vanuit de zorgverzekering. Dit is afhankelijk van het aanvullend verzekeringspakket. Vraag je zorgverzekeraar naar de polisvoorwaarden. Okasem Clinics is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten. Onze huidtherapeuten staan geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici.