fbpx
Oedeemtherapie

Oedeemtherapie

Oedeemtherapie is gericht op het afvoeren van vocht. Lymfoedeem is een aandoening die wordt veroorzaakt door een verslechterde functie van het lymfesysteem. Als gevolg hiervan kan extreme vochtophoping vrijwel overal in het lichaam plaatsvinden en dit heeft vervelende gevolgen. Zo kan ernstige vochtophoping leiden tot bewegingsbeperkingen, pijnlijke lichaamsdelen door spanningstoename, verslechterde functie van spieren en gewrichten en het vergroot de kans op een infectie. Oedeemtherapie kan helpen wanneer dit probleem ontstaat in het menselijk lichaam, door middel van manuele lymfedrainage (MLD).

Met pompende en strijkende bewegingen van de handen wordt het fijne netwerk van de lymfevaten direct onder de huid van het oedeem gebied geactiveerd. Door daarnaast gebruik te maken van speciale grepen zoals oedeem- en fibrosegrepen, kunnen de huid en het onderliggende weefsel met lymfevaten gericht behandeld worden. Met fibrosegrepen wordt het verharde weefsel (fibrose) soepeler zodat het vocht beter afgevoerd wordt en de pijnlijke stijfheid afneemt.

Wij behandelen de volgende indicaties

Behandeltechnieken

Bij Okasem Clinics werken wij met verschillende behandelmethodes om oedeem mee te behandelen. Afhankelijk van de klachten en wensen stellen wij tijdens een intakegesprek een behandelplan op en bekijken we welke techniek het meest geschikt is.

  • Manuele lymfedrainage (MLD)
    De manuele lymfedrainage is een techniek waarbij door een zachte pompende beweging de vochtopname door de lymfevaten wordt gestimuleerd. Het lymfevatensysteem wordt geactiveerd en gestimuleerd om lymfeafvoer te vergroten.
  • Endermologie/LPG
    Endermologie is een therapie die uitgevoerd wordt met een LPG apparaat. Met het LPG apparaat wordt de huid en het onderliggend weefsel behandeld. Dat gebeurt met een aantal cilinders die de huid optillen en afrollen. Dit bevordert de doorbloeding, stimuleert de afvoer van lymfvocht en verzacht fibrotisch, verlittekend en ander verhard weefsel. Endermologie biedt met name uitkomst voor het behandelen van moeilijk behandelbare oedemen (vochtophopingen) en fibrotisch (verhard) weefsel. De LPG techniek heeft dan ook een grote meerwaarde voor oedeemtherapie, zeker als die wordt gebruikt in combinatie met de manuele lymfedrainage.Ook voor verharde littekens die een bewegingsbeperking geven is de LPG® techniek zeer geschikt. Littekens die ontstaan zijn na bijvoorbeeld een borstoperatie en een bewegingsbeperking geven, worden weer soepel waardoor de bewegingsbeperking wordt verminderd of opgeheven. In onze kliniek werken wij met de LPG – CELLU M6 ALLIANCE MEDICAL, het nieuwste LPG apparaat die beschikt over medische programma’s om oedeem effectief mee te behandelen.